Gellideg Community & Wellbeing Centre

Gellideg Community & Wellbeing Centre

A bespoke community building to Passivhaus standards, providing a nursery, youth centre, training spaces and community hall.

Mixed Use Regeneration - Wales

Project Overview

The project comprised the design of a bespoke community building to Passivhaus standards. The centre supports the Foundation in delivering an increased range of programmes, addressing their key agendas of health and wellbeing, life-long learning, child poverty, vocational training and environmental improvements. The Centre includes:

  • A nursery

  • Youth centre
    Performance and training rooms

  • Community hall

  • Office space

  • Courtyard and usable outdoor space

The project comprises a twin stud timber frame superstructure, built within a semi basement construction.

Services we provided:

  • Civils & StructuresCivils & Structures

Client:

Gellideg Foundation Group

Share Project

The Challenge

The building was to be designed to Passivhaus standards.

Our Solution

We are experienced in the design of Passivhaus buildings. On this project, to achieve Passivhaus standards the detailing and construction of the basement required a fully insulated substructure design to mitigate thermal losses. We provided an innovative solution to ensure stability of the basement wall and foundation whilst accommodating the sloping site by utilising a split-level design. This comprised a 3-storey structure with a semi basement lower ground floor. The split-level design is sympathetic to the site's topography and minimises waste material having to be sent to landfill.

The Passivhaus standards complement GFG’s environmental agenda and their approach to reducing operational energy consumption and so reducing their carbon footprint.

Gellideg Community & Wellbeing Centre

Project Highlights

  • Passivhaus Accredited with a fabric first approach

  • BREEAM Excellent

  • Low embodied carbon structure, comprising larsen truss timber frame (twin stud walling)

  • Split level design with optimised 3D earthworks modelling

  • Steep topography required an innovative substructure solution to achieve the Passivhaus requirement for a thermal bridge free construction

Gellideg Community & Wellbeing Centre
Gellideg Community & Wellbeing Centre

Similar Projects

11&12 Wellington Place, Leeds
Workplaces

11 & 12 Wellington Place is a 12-storey office building that forms part of the 140,000sqm mixed-use development in central Leeds.

11&12 Wellington Place, Leeds

Earth Trust Lab, Oxfordshire
Schools & Further Education

A new-build Visitor Centre with internal and external spaces to educate local school children and day trip visitors.

Earth Trust Lab, Oxfordshire

Gellideg Community & Wellbeing Centre
Mixed Use Regeneration

A bespoke community building to Passivhaus standards, providing a nursery, youth centre, training spaces and community hall.

Gellideg Community & Wellbeing Centre

Carnegie School of Sport
Higher Education

A 90,000sqft teaching centre that cater for more than 1,600 students, with five lecture theatres and around 40 research and teaching laboratories.

Carnegie School of Sport, Leeds Beckett University

Windmill Green (24 Mount Street), Manchester
Workplaces

Also known as 24 Mount Street, this BREEAM Outstanding office building boasts rooftop terraces and up to 13,000sq ft workplace suites.

Windmill Green (24 Mount Street), Manchester

Nexus Building, University of Leeds
Higher Education

Award-winning six storey research and innovation building with striking glulam atrium roof.

Nexus Building, University of Leeds

Contact Curtins

Let’s talk about your next project and how our experienced team can help

Find your nearest Curtins office

Contact