• Adult Autism Unit, Morpeth

    Client: Northumberland Tyne and Wear NHS Foundation Trust
    Value: £8.3m

    Read more…

    The new Adult Autism Unit will be located on the existing Northgate Hospital site in Morpeth, Northumberland.  The facility will replace two outdated buildings on the site.  Providing 24 hour support and treatment for adults with learning disabilities, it will include residential accommodation for up to 15 adults, with a variety of areas offering opportunity for sensory, therapy and recreational activity.

    The scheme will include residential accommodation made up of single and shared flats, with a range of internal and external shared areas offering opportunity for sensory, therapy and recreational activity. From within the facility, views into the mature landscape of the wider site will be promoted, without compromising the privacy of users.

    Design drivers include the graduation from public to private space, to ensure that the vulnerability of each patient is protected.

    Key Project challenges and how they were overcome:

    The new facility is located on an existing hospital site.  As a consequence the area has a significant number of underground service ducts.  We undertook Ground Penetrating Radar (GPR) surveys in order to accurately position these ducts and the foundations were designed to bridge over the ducts wherever necessary.

     *Images courtesy of Medical Architecture

    Close…

  • Adult Autism Unit, Morpeth

    Client: Northumberland Tyne and Wear NHS Foundation Trust
    Value: £8.3m

    Read more…

    The new Adult Autism Unit will be located on the existing Northgate Hospital site in Morpeth, Northumberland.  The facility will replace two outdated buildings on the site.  Providing 24 hour support and treatment for adults with learning disabilities, it will include residential accommodation for up to 15 adults, with a variety of areas offering opportunity for sensory, therapy and recreational activity.

    The scheme will include residential accommodation made up of single and shared flats, with a range of internal and external shared areas offering opportunity for sensory, therapy and recreational activity. From within the facility, views into the mature landscape of the wider site will be promoted, without compromising the privacy of users.

    Design drivers include the graduation from public to private space, to ensure that the vulnerability of each patient is protected.

    Key Project challenges and how they were overcome:

    The new facility is located on an existing hospital site.  As a consequence the area has a significant number of underground service ducts.  We undertook Ground Penetrating Radar (GPR) surveys in order to accurately position these ducts and the foundations were designed to bridge over the ducts wherever necessary.

     *Images courtesy of Medical Architecture

    Close…