• Collaborative Teaching Laboratory (CTL), University of Birmingham

    Client: University of Birmingham
    Value: £40 million
    Architect: Sheppard Robson
    Contractor: Morgan Sindall
    Completed: August 2018
    Services: Civil & Structural Engineering; Geo-Environmental

    Read more…

    The Collaborative Teaching Laboratory (CTL) represents a significant investment by the University of Birmingham in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) subjects with a vision to transform practical teaching in this area. The CTL has been delivered in two phases. The first phase was completed with the creation of an Engineering Lab in the existing Mechanical and Civil Engineering building on Campus. The second, much larger, phase of CTL delivered a state-of-the art facility for practical STEM teaching via the creation of a Wet Lab, Dry Lab, E-Lab and Discovery Lab surrounded by informal learning spaces in a new building the learning space incorporates a number of different schools.

    The building contains the first parametric windows formed out of engineered timber. They comprise of a standard aluminium curtain walling system the back boxes are custom designed from engineered timber. A full size mock up was produced to test for wind loading and weather tightness.

    Key Points:

    • Brise Soleil above cantilevering entrance canopy
    • Stair trusses within large atrium span 12m without support
    • 13m long bridge link to Bio-Sciences building without applying load to existing building large cantilevers to lab spaces
    • Structure built within easement of 2 large diameter public sewers

    Awards:

    Highly Commended in the Design Through Innovation category at the RICS Awards 2019: West Midlands

    Structural Engineering Awards 2018, Midlands Counties Regional Group – Education Structure Award, Commendation

    Highly Commended at the West Midlands Celebrating Construction Awards 2019 

    Shortlisted for the RIBA West Midlands Awards 2019 

    Close…

  • Collaborative Teaching Laboratory (CTL), University of Birmingham

    Client: University of Birmingham
    Value: £40 million
    Architect: Sheppard Robson
    Contractor: Morgan Sindall
    Completed: August 2018
    Services: Civil & Structural Engineering; Geo-Environmental

    Read more…

    The Collaborative Teaching Laboratory (CTL) represents a significant investment by the University of Birmingham in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) subjects with a vision to transform practical teaching in this area. The CTL has been delivered in two phases. The first phase was completed with the creation of an Engineering Lab in the existing Mechanical and Civil Engineering building on Campus. The second, much larger, phase of CTL delivered a state-of-the art facility for practical STEM teaching via the creation of a Wet Lab, Dry Lab, E-Lab and Discovery Lab surrounded by informal learning spaces in a new building the learning space incorporates a number of different schools.

    The building contains the first parametric windows formed out of engineered timber. They comprise of a standard aluminium curtain walling system the back boxes are custom designed from engineered timber. A full size mock up was produced to test for wind loading and weather tightness.

    Key Points:

    • Brise Soleil above cantilevering entrance canopy
    • Stair trusses within large atrium span 12m without support
    • 13m long bridge link to Bio-Sciences building without applying load to existing building large cantilevers to lab spaces
    • Structure built within easement of 2 large diameter public sewers

    Awards:

    Highly Commended in the Design Through Innovation category at the RICS Awards 2019: West Midlands

    Structural Engineering Awards 2018, Midlands Counties Regional Group – Education Structure Award, Commendation

    Highly Commended at the West Midlands Celebrating Construction Awards 2019 

    Shortlisted for the RIBA West Midlands Awards 2019 

    Close…

  • Collaborative Teaching Laboratory (CTL), University of Birmingham

    Client: University of Birmingham
    Value: £40 million
    Architect: Sheppard Robson
    Contractor: Morgan Sindall
    Completed: August 2018
    Services: Civil & Structural Engineering; Geo-Environmental

    Read more…

    The Collaborative Teaching Laboratory (CTL) represents a significant investment by the University of Birmingham in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) subjects with a vision to transform practical teaching in this area. The CTL has been delivered in two phases. The first phase was completed with the creation of an Engineering Lab in the existing Mechanical and Civil Engineering building on Campus. The second, much larger, phase of CTL delivered a state-of-the art facility for practical STEM teaching via the creation of a Wet Lab, Dry Lab, E-Lab and Discovery Lab surrounded by informal learning spaces in a new building the learning space incorporates a number of different schools.

    The building contains the first parametric windows formed out of engineered timber. They comprise of a standard aluminium curtain walling system the back boxes are custom designed from engineered timber. A full size mock up was produced to test for wind loading and weather tightness.

    Key Points:

    • Brise Soleil above cantilevering entrance canopy
    • Stair trusses within large atrium span 12m without support
    • 13m long bridge link to Bio-Sciences building without applying load to existing building large cantilevers to lab spaces
    • Structure built within easement of 2 large diameter public sewers

    Awards:

    Highly Commended in the Design Through Innovation category at the RICS Awards 2019: West Midlands

    Structural Engineering Awards 2018, Midlands Counties Regional Group – Education Structure Award, Commendation

    Highly Commended at the West Midlands Celebrating Construction Awards 2019 

    Shortlisted for the RIBA West Midlands Awards 2019 

    Close…

  • Collaborative Teaching Laboratory (CTL), University of Birmingham

    Client: University of Birmingham
    Value: £40 million
    Architect: Sheppard Robson
    Contractor: Morgan Sindall
    Completed: August 2018
    Services: Civil & Structural Engineering; Geo-Environmental

    Read more…

    The Collaborative Teaching Laboratory (CTL) represents a significant investment by the University of Birmingham in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) subjects with a vision to transform practical teaching in this area. The CTL has been delivered in two phases. The first phase was completed with the creation of an Engineering Lab in the existing Mechanical and Civil Engineering building on Campus. The second, much larger, phase of CTL delivered a state-of-the art facility for practical STEM teaching via the creation of a Wet Lab, Dry Lab, E-Lab and Discovery Lab surrounded by informal learning spaces in a new building the learning space incorporates a number of different schools.

    The building contains the first parametric windows formed out of engineered timber. They comprise of a standard aluminium curtain walling system the back boxes are custom designed from engineered timber. A full size mock up was produced to test for wind loading and weather tightness.

    Key Points:

    • Brise Soleil above cantilevering entrance canopy
    • Stair trusses within large atrium span 12m without support
    • 13m long bridge link to Bio-Sciences building without applying load to existing building large cantilevers to lab spaces
    • Structure built within easement of 2 large diameter public sewers

    Awards:

    Highly Commended in the Design Through Innovation category at the RICS Awards 2019: West Midlands

    Structural Engineering Awards 2018, Midlands Counties Regional Group – Education Structure Award, Commendation

    Highly Commended at the West Midlands Celebrating Construction Awards 2019 

    Shortlisted for the RIBA West Midlands Awards 2019 

    Close…